U kunt één of meerdere bestanden met wachtwoorden beschermen, zoals uw documenten. Plaats daarvoor het bestand .htaccess in de betreffende directory.

Htacces directory

Wachtwoord bescherming van documenten via htacces is alleen mogelijk op Linux servers. Staat een opgevraagd document in de htacces directory, dan zal de browser automatisch om een gebruikersnaam en wachtwoord vragen. Deze combinatie moet als code in het wachtwoordbestand worden geplaatst, waarnaar wordt verwezen in de genoemde .htaccess directory.

Instructie voorbeeld htaccess

In ons voorbeeld gebruiken we de naam htpasswrd. De codes voor de naam- en wachtwoordcombinaties maakt u met onze wachtwoord generator. Maak eerst een nieuwe sub-directory in uw host directory (/www).

1. Download ons voorbeeldbestand met daarin de .htaccess en htpasswrd voorbeelden. Het bestand is beschermd door een .htaccess bestand. Gebruik de gebruikersnaam "bedrijvenweb" en het wachtwoord "nummer1".
2. Maak met de wachtwoordgenerator een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord combinatie.
3. Bewerk het htpasswrd bestand met een texteditor en plaats de code van de nieuwe combinatie in dit bestand.
4. Plaats een ENTER achter elke regel.
5. Het .htaccess bestand bevat de volgende regel:
- AuthUserFile /export/home2/uwdomeinnaam.nl/cgi-bin/.htpasswrd.
Vervang in deze regel "uwdomeinnaam.nl" door uw eigen domeinnaam.
6. Upload het .htaccess bestand in de nieuwe sub-directory. Zorg dat het bestand de naam ".htaccess" heeft en dat het als een ASCII bestand wordt ge-upload.
7. Upload het htpasswrd bestand naar de /cgi-bin/ directory. Zorg dat ook dit bestand als een ASCII bestand wordt ge-upload.

Partners en Webconnector users

Partners en Webconnector users kunnen gebruik maken van de volgende htpasswrd verwijzing:

Normale webserver: /export/main/uwdomeinnaam.nl/cgi-bin/.htpasswrd
Gebruik voor uw klanten:
/export/main/uwdomeinnaam.nl/accounts/klantdomeinnaam.nl/cgi-bin/.htpasswrd

Bestanden afschermen

Wees er zeker van dat als u een wachtwoord codeert, u de hele regel selecteert en naar het .htpasswrd bestand kopieert. Let op: vaak staat er nog een spatie achter de code. Als dat het geval is, moet ook deze spatie worden gekopieerd. Wilt u een bestand afschermen, maak dan een .htaccess bestand in een texteditor en neem hierin de volgende regels op:

<Files naambestand.xxx>
AuthType Basic
AuthName PasswordAdmin
AuthUserFile /export/home2/uwdomeinnaam.nl/cgi-bin/.htpasswrd
require valid-user
</Files>

Sla het .htaccess bestand op en upload deze in ASCII met FTP naar de server.