XenServer van Citrix is een softwarematige virtualisatielaag voor onze virtuele servers. Citrix XenServer is virtualisatie sofware die een virtual server van Bedrijvenweb compleet transparant opdeelt in verschillende virtuele servers.

Citrix XenServer

Citrix XenServer zorgt ervoor dat het voor besturingssytemen (OS'en) die in onze virtuele servers draaien lijkt alsof deze rechtstreeks met de hardware communiceren. In werkelijkheid communiceren ze echter met Citrix XenServer software (hypervisor). Hierdoor is het goed mogelijk om op één hardwarematige server diverse virtuele servers te zetten, met diverse OS’en door elkaar, zoals Windows 2008 en Linux CentOS. Omdat de OS’en niet zien dat zij niet op ‘echte’ hardware draaien, zijn er ook geen beperkingen in het gebruik van de OS’en: alles wat op en in een dedicated server als OS is te installeren en in te stellen, is ook te installeren en in te stellen op en in een virtuele server gebaseerd op Citrix XenServer. Zo kunnen binnen Linux uiteraard eigen kernels worden geïnstalleerd en kan er zonder problemen met swap geheugen worden gewerkt.

Gegarandeerd geheugen

Een ander kenmerk van onze Citrix XenServer virtuele servers, is dat de hoeveelheid geheugen van een virtuele server altijd gegarandeerd is. Bij andere vormen van virtualisatie wordt regelmatig geheugen verkocht die niet daadwerkelijk aanwezig is in de hardwarematige machine. Er wordt dan van uitgegaan dat niet alle virtuele servers altijd het volledig verkochte geheugen nodig zullen hebben. Let op: dit kan tot langzame virtuele servers leiden als alle virtuele servers samen méér geheugen gaan gebruiken dan dat er in de hardwarematige server zit. In het ergste geval kunnen processen zelfs stoppen omdat er geen geheugen meer is. Dit heeft uiteraard zeer ongewenste gevolgen.

Centrale locatie

Bij onze virtualisatie op basis van Citrix XenServer, kan alle data van uw virtuele servers op een centrale locatie worden opgeslagen. Alle data van de virtuele server wordt dan opgeslagen op een SAN; een verzameling extreem snelle netwerk schijven. Deze SAN is redundant uitgevoerd en via een dedicated redundant uitgevoerd hi-speed netwerk beschikbaar voor de servers. De servers die de virtuele servers uitvoeren lezen vervolgens alle data in vanaf de SAN. Voordeel: als een hardwarematige server mocht uitvallen staat alle data veilig op de SAN. Onze virtuele servers kunnen daardoor direct op een andere server worden opgestart. Ook wanneer een hardwarematige server in onderhoud gaat, kunnen wij de virtuele servers zónder onderbrekingen verplaatsen naar andere hardwarematige servers ("live migration"). Citrix XenServer in combinatie met een SAN levert dan ook extra zekerheid en bertrouwbaarheid op, waardoor ook High Availability mogelijk is voor de virtuele servers die van dit platform gebruik maken.