OpenVZ is een softwaretechnologie voor virtualisatie, gebaseerd op Linux technologie. Wij gebruiken OpenVZ voor VPS Hosting, wat fundamenteel verschilt met onze virtual servers: deze zijn gebaseerd op Citrix XenServer. OpenVZ VPS'en maken gebruik van onderdelen van de softwarematige onderliggende virtualisatielaag, terwijl XenServer de hardware volledig transparant virtualiseert.

Container virtualisation

De softwarematige, onderliggende virtualisatielaag is een licht aangepaste versie van een ‘gewoon’ besturingssysteem (OS). VPS Hosting van Bedrijvenweb is gebaseerd op een aangepaste versie van de Debian Linux distributie, welke speciaal is getuned voor gebruik met OpenVZ. Deze vorm van virtualisatie wordt ook wel operating system-level virtualisation genoemd. Parallels Virtuozzo, welke ook gebruik maakt van OpenVZ voor de virtualisatie, noemt deze vorm van virtualisatie “container virtualisation”.

Linux kernel en distributie

Onze VPS’en maken gebruik van de Linux kernel van de Debian distributie,
zodat alleen Linux VPS’en kunnen worden aangemaakt. Er kunnen echter
diverse Linux distributies door elkaar worden gebruikt: op één OpenVZ server
kunnen VPS’en met bijvoorbeeld CentOS Linux, Debian Linux en Ubuntu Linux door elkaar worden geplaatst. De OS'en welke in de VPS'en draaien zijn licht aangepaste versies van deze distributies, omdat de distributies moeten ‘weten’ dat zij voor bepaalde services gebruik dienen te maken van de onderliggende Debian distributie.

Kernel deling

VPS Hosting via OpenVZ kent enkele nadelen ten opzichte van onze virtual servers gebaseerd op Citrix XenServer. Hoewel de VPS’en volledig van elkaar gescheiden zijn, en net als bij een dedicated of virtual server toegang als root kan worden verkregen tot de VPS, is niet alles in het OS van de VPS in te stellen. Zo kan er geen eigen kernel worden geladen, en kan de bestaande kernel niet worden aangepast. Daarnaast zijn de IP tables niet volledig aanpasbaar en is het niet mogelijk om gebruik te maken van swapgeheugen. Voordelen zijn er ook: op een OpenVZ server kunnen meer VPS’en worden geplaatst op één hardwarematige server, dan virtual servers op een Citrix XenServer. Dit komt juist doordat bepaalde zaken worden gedeeld en dus efficiënter verlopen, zonder performance problemen. Hierdoor is VPS Hosting voordeliger dan virtual server hosting.