Bij virtualisatie wordt het te installeren besturingssysteem (Operating System: OS) van de hardware losgekoppeld. Een OS als Windows of Linux communiceert dan niet rechtstreeks met de hardware: een softwarematige tussenlaag presenteert de hardware "virtueel" aan het OS. Het OS draait dan ook in een virtuele server.

Efficieny door virtualisatie

Virtualisatie heeft diverse voordelen. Zo kunnen er meerdere virtuele servers, en dus besturingssystemen, op ťťn krachtige hardwarematige server worden geplaatst. De verschillende virtuele servers "weten dan niet" dat zij op dezelfde server staan. De softwarematige virtualisatielaag zorgt er namelijk voor dat de echte hardware, zoals processors, geheugen en schijfruimte, wordt verdeeld tussen de verschillende virtuele servers. Hierdoor is de hardware efficiŽnter te gebruiken en werken de virtuele servers toch volledig onafhankelijk en geÔsoleerd van elkaar.

Virtualisatie: betrouwbaarheid server

Daarnaast zijn virtuele servers niet afhankelijk van de specifieke hardware van een server. Virtuele servers kunnen dan ook relatief eenvoudig, zelfs zonder enige downtime, worden verplaatst naar een andere hardwarematige server waarop eveneens de softwarematige virtualisatielaag is geÔnstalleerd. Dit kan zelfs automatisch gebeuren wanneer een hardwarematige server uitvalt, of wanneer een server te druk is met het afhandelen van de werkzaamheden van andere virtuele servers. Naast het efficiŽnter benutten van hardware, wat zich vertaalt in lagere kosten, kan virtualisatie dus ook worden ingezet voor servers die extra zekerheid en betrouwbaarheid behoeven.

Virtualisatie via Citrix XenServer

De virtual servers van Bedrijvenweb draaien op Citrix XenServer technologie. Op deze manier lijkt het voor de OSíen in de virtuele servers alsof zij rechtstreeks met de hardware communiceren, terwijl ze in werkelijkheid met Citrix XenServer communiceren. Deze techniek verschilt fundamenteel met de techniek achter onze VPS Hosting producten, welke is uitgerust met OpenVZ technologie. Meer informatie over XenServer vindt u op onze pagina 'Wat is XenServer' van Bedrijvenweb.

Virtualisatie via OpenVZ

OpenVZ is een softwaretechnologie voor virtualisatie, gebaseerd op Linux technologie. Wij gebruiken OpenVZ voor onze VPS servers. OpenVZ VPS'en maken actief gebruik van onderdelen van de softwarematige virtualisatielaag, terwijl dit bij XenServer niet het geval is. Meer informatie vindt u op onze pagina 'Wat is VPS Hosting' van Bedrijvenweb.