ASP.NET is de set van technologieŽn in het Microsoft .NET framework om web applicaties en XML services te bouwen. Vanwege meerdere redenen is ASP.NET een grote stap voorwaarts ten opzichte van 'klassiek' ASP:

ASP.NET ondersteunt meerdere talen

Waar in ASP alleen jscript en vbscript gebruikt konden worden, kan de ontwikkelaar met ASP.NET gebruik maken van meer dan 25 ondersteunde talen.

Een zeer uitgebreid class framework

Om een e-mail te sturen, een bestand te uploaden, een plaatje te creeeren of bewerken in asp heb je als ontwikkelaar 3th party componenten nodig. In het rijke ASP.NET framework zijn meer dan 4500 classes opgenomen waardoor veel minder vaak een component benodigd zal zijn.

Veel betere performance

Dankzij technieken als Compiled execution (ASP.NET pagina's worden dynamisch gecompileerd, waardoor een nieuwe of gewijzigde pagina de 1e keer trager uitgevoerd wordt, maar daarna een grote performancewinst kent) en Output caching (ASP.NET biedt veel betere caching mogelijkheden dan zijn voorganger. Vooral bij data-driven pagina's kan hier een enorme performancewinst geboekt worden.) is ASP.NET veel sneller dan ASP. Beweerd wordt dat ASP.NET pagina's 3 tot 5 maal sneller functioneren dan ASP pagina's.

Deployment

ASP.NET pagina's kunt u net als bij ASP gewoon in elke gewenste editor maken en per ftp of frontpage op uw website plaatsen. Uw in VB.NET ontwikkelde DLL's kunt u echter ook op deze wijze plaatsen. Het registreren van DLL's is dus niet meer nodig!

Scheiding content en code

Waar dat in ASP altijd lastig te realiseren was, zijn in een ASP.NET pagina de inhoud en de programmacode volledig gescheiden.

.NET voorbeelden

Voor beginnende .NET ontwikkelaars hebben wij een aantal werkende .NET voorbeelden online gezet met daarbij de .NET broncode en uitleg wat de extra voordelen van de .NET inzet zijn.Bedrijvenweb is onderdeel van IT-Ernity
Bedrijvenweb is onderdeel van IT-Ernity
Bedrijvenweb - ISO 27001 gecertificeerd
Bedrijvenweb - ISO 27001 gecertificeerd
Bedrijvenweb - ISO 9001 gecertificeerd
Bedrijvenweb - ISO 9001 gecertificeerd